- Ouders, kinderen, jongeren en
survivors blijven steunen
Op zoek naar werk als je kanker hebt gehad
Als je kanker hebt (gehad) loop je soms tegen drempels aan bij (het zoeken naar) werk. Denk aan een lagere belastbaarheid, concentratieproblemen, onbegrip van collega’s of fysieke beperkingen. Gelukkig kan er ook een heleboel wél en zijn er regelingen waar je gebruik van kunt maken. In dit artikel zetten we een aantal dingen voor je op een rij. Let op: de informatie is aan veranderingen onderhevig, dus check altijd de laatste stand van zaken op de websites die we hieronder delen!

Want: werk is belangrijk. Werk geeft meer dan alleen een inkomen. Een baan vergroot eigenwaarde, maakt het leven interessanter en het hoofd en lichaam gezonder. Het allerbelangrijkste daarbij is: doe wat je leuk vindt en waar je passie ligt. Of dat nu met betaald werk of vrijwilligerswerk is. Tijdens je stage, studie en bijbaantjes kun je ontdekken wat je leuk vindt en ervaren wat wel en niet lukt. Kies een baan die bij je past en bij dat wat mogelijk is. Zoals het soort werk, het aantal uren, de arbeidsomstandigheden en de aanvullende arbeidsvoorwaarden. Ga daarover in gesprek.
Open over je ziekteverleden?
Tijdens het sollicitatiegesprek mag een werkgever niet vragen naar je gezondheid. Ook een vraag waarom je bijvoorbeeld langer over school hebt gedaan, hoef je niet te beantwoorden. Soms is het handig toch iets te zeggen, bijvoorbeeld als je een opvallende prothese of litteken hebt. Een werkgever mag wel vragen over je gezondheid stellen die relevant zijn voor de functie. Ook als een werkgever juist iemand zoekt met een aandoening of handicap, mag hij naar je gezondheid vragen. Jij bepaalt hoeveel je prijsgeeft, maar wees in elk geval eerlijk. (Bron: Prinses Máxima Centrum)
Vinden van werk
Het kan zijn dat het niet lukt om passend werk te vinden. De volgende organisaties en instanties bieden hulp:
- Emma at Work is er voor jongeren en jongvolwassenen van 15 tot 30 jaar. Emma at Work bereidt je met behulp van (groeps)training, coaching en kennismaking bedrijven voor op een (eerste) baan.
- USG Restart biedt een traject waarin je met hulp van jobcoaches op zoek gaat naar passend werk.
- Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM)
- Stap.nu, voor ondersteuning bij terugkeer naar werk na kanker
- De gemeente
Ondersteuning
Als je kampt met late effecten is er op het gebied van ondersteuning veel mogelijk om je werk op een prettige manier te kunnen doen: zoals op het gebied van je werkplek, werktijden, praktische hulpmiddelen en vervoer. Op de volgende websites vind je meer informatie over mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken.
Het is altijd belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je werkgever. Mocht je er samen (met jouw werkgever) niet uitkomen, dan kun je altijd terecht bij de bedrijfsarts.
Uitkeringen
Indien het door late effecten niet lukt om (betaald) werk te doen, dan kun je een uitkering aanvragen via het UWV. Via de volgende webpagina’s vind je informatie over de meest voorkomende uitkeringen:
- https://www.uwv.nl/nl/wajong: een Wajong-uitkering is voor mensen die niet kunnen werken door een ziekte of handicap vanaf jonge leeftijd.
- https://www.uwv.nl/nl/wia: de WIA-uitkering is er voor iemand die 2 jaar of langer ziek is en daardoor niet of minder kan werken.
Doelgroepregister
Mocht je door je kinderkankerverleden moeite hebben met het vinden of houden van werk. En voldoen aan de voorwaarden. Dan kan je worden toegevoegd aan het doelgroepregister van het UWV. Als je in het doelgroepregister staat, val je onder de doelgroep van de banenafspraak. Er zijn dan voor jou en je werkgever voordelen en regelingen, waarmee je makkelijker een baan vindt en houdt. Meer informatie vind je hier: https://www.uwv.nl/nl/doelgroepregister
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je je ervaring delen? Neem dan contact op met VOX, survivornetwerk van Vereniging Kinderkanker Nederland via VOX@kinderkankernederland.nl of via 030 242 29 44. Ook op de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum denken ze graag met je mee. Aarzel dus niet en praat erover! In het ervaringsverhaal van survivor Rutger Koch lees je hoe hij dat heeft aangepakt.